ЧОКОЛАДО ШТО СЕ ТОПИ ВО УСТА

Рудолф Линдт потекнува од семејство на аптекари. Тој не покажувал интерес да ја продолжи традицијата во семејството, повеќе се интересирал да почне со производство на чоколадо. Чоколадото во 1879та година било многу тврдо и тешко за производство и конзумирање. Рудолф имал замисла да пронајде начин да произведе чоколада која ќе биде нежна и мека и истовремено ке се топи во уста. За да ја реализира својата идеја,тој купува стара фабрика со стари машини, каде започнал да прави експерименти да произведе таква чоколада. Но, резултатите биле многу далеку од очекувањата. Се формирала бела материја над чоколадната маса,која неговиот брат Аугуст,кој исто така бил аптекар,ја анализирал и дошол до заклучок дека таа материја- кристаилизирана маст е наполно безвредна. Рудолф не се откажал, туку продолжил да експериментира со најразлични комбинации на какао кои до тогаш никој не ги направил... сепак резултатите не биле задоволителни.

Една петочна вечер, кога си тргнал од фабриката, тој заборавил да ги исклучи машините. Намерно или ненамерно,никој не знаел која била идејата. Машините работеле цело време, се до понеделникот кога се појавил на работното место и открил блескава чоколадна смеса со прекрасен мирис. Кога ја пробал Рудолф тој сватил дека неговата сон конечно се остварил - чоколадата се топела во уста! По 20 години фабриката веќе била многу мала. Така пролета во 1898г. тој добил понуда од Spungli за припојување и отогаш датира почетокот на брендот Lindt& Sprungli.

Во следните 150 години многу производители на чоколадо во Швајцарија и во другите делови на светот пробале да ја откријата тајната на семејната рецепта за прозиводство на чоколада која се топи во уста. Eдно нешто е сигурно,деноноќното мешање на чоколадата со часови резултира во таков производ.Рудолг го нарекол овој процес „коучинг".

Чоколадото на Рудолф Линдт, кое се топи во уста, останува симбол не само за добро прочуената швајцарска чоколада,туку и за иновативниот дух на успешни претприемачи кои доаѓаат од мала земја во срцето на Европа.

Инкофудс Доо Скопје е официјален дистрибутер на Lindt!

Дознај повеќе

Дознај повеќе за Lindt на www.lindt.com